Aziz Nesin (1915-1995)

Asıl adı “Mehmet Nusret Nesin” olan, Türk Mizah Edebiyatı alanında ülkemizi dünyada temsil eden yazarlarımızdan “Aziz Nesin” 1915 Heybeliada doğumludur. Hayatında bir çok ödül ve başarının yanı sıra büyük zorluklara göğüs germiştir.
Türk edebiyatının önemli gülmece yazarlarından olan Aziz Nesin hikaye, masal, roman, şiir, fıkra, gezi yazısı, anı ve oyun türlerinde eserler vermiştir. Bu yönüyle çok çeşitli türlerde yazan nadir sanatçılardandır. Yazarın yüzün üzerinde eseri bulunmaktadır.
Aziz Nesin eserlerinde genellikle toplumda yaşanan haksızlıklara ve zulüm gibi konuları işlemiştir. Ayrıca sosyal ve siyasi kötülükleri kınayan konulara da değinmiştir. O’nun en önemli özelliklerinden biri en sıradan olayları bile hikaye konusu etmesidir. Toplumda yaşanan bütün abeslikleri, komiklikleri ve tuhaflıkları eserlerinde malzeme olarak kullanmıştır. Toplumun aksayan yönlerini, yergiye elverişli olaylarını mizahi bir anlatımla anlatmıştır. Zıpçıktı, türedi ve değerleri çürümüş olan tipleri ise rahat ve oyunlu anlatımıyla işlemiştir. Kitap oluştururken gözleme geniş yer vermiştir. Toplumdaki zıtlıklar ve siyasal çatışmalar temel kitap konularıdır. Aziz Nesin olayları betimlerken ve konuşmaları aktarırken doğal bir şekilde yansıtmıştır. Bu konuda oldukça ustadır. Kitaplarının genelinde ön yüz komedi olarak görülürken arka yüz ise trajedidir.
Aziz Nesin sosyal gerçekçi bir anlayışla kitaplarını oluşturmuştur. Eserlerinde çok fazla abartıya kaçmıştır. Masal tekerlemelerini andıran ve tekrarı çok olan cümleleri çok kullanmıştır. Sade bir dille yazmıştır. Yazarın üslubu ise çok başarılıdır.
1945 yılında gazeteciliğe başlayan yazar, öncesinde 1939 yılı Askeri Fen Okulu’nu bitirmiş bir üsteğmendi; fakat “görev ve yetkiyi kötüye kullanmak” suçlamasıyla görevinden alındı. Arada kalan zamanda bir süre bakkalcılık yaptı.
“Markopaşa” isimli mizah gazetesinin yayımlanmasını “Sabahattin Ali” ile birlikte 1946 yılında gerçekleştirmiştir. 1947 yılında “Nereye Gidiyoruz?” adlı yazısı yayımlanmaya uygun görülmedi. Ayrıca bu yazı nedeniyle 10 ay ağır hapis, 3 ay 15 günde Bursa “emniyet-i umumiye nezareti” cezasına çarptırıldı. 1948’de “Azizname”, 1950 de “Yeni Baştan” dergisinde yayımladığı “Marksist Felsefe Dersleri” kitabının önsözünden bir bölümünü kullandığı için yine hapis cezaları ve emniyet-i umumiye nezareti cezaları aldı. “Azizname” kitabı nedeniyle aldığı 4 aylık bir ceza süresinden sonra aklanmıştır.
“Kazan Töreni” isimli öyküsü ie Uluslararası mizah yarışmasında birincilik ile (Altın Palmiye) elde etmiştir ve kariyerinde bir dönüm noktasına ulaşmıştır.
1972 yılında Nesin Vakfı’nı kurmuştur. Bu vakfın amacı kimsesiz çocukları okutmaktır. Çatalca’da kurulan vakıf hala çalışmalarına devam etmektedir.
1975-1989 yıllarında Türkiye Yazarlar Sendikası başkanlığını da üstlenmiştir.
1993 yılında Sivas’ta düzenlenen bir şenlik sırasında aşırıcı bir topluluğun çıkardığı ve 37 insanın yaşamını yitirdiği Madımak Oteli Yangını’ndan sağ kurtulmuştur.
Aziz Nesin 6 Temmuz 1995 tarihinde Çeşme’de vefat etmiş, vasiyeti üzerine Çatalca’daki Nesin Vakfı’nın bahçesinin bilinmeyen bir köşesinde toprağa verilmiştir.