Gelecek için gökleri hedef gösteren deha

Uçak, birçok yeni buluş gibi başlangıçta askerî amaç güdülmeden, insanoğlunun yüzyıllarca özlemini duyduğu uçma duygusundan doğmuştur. İnsanlığın uçma arzusu tarih boyunca bir tutku ve umut, gökyüzü ise özgürlüğün ve ideallerin ifade edildiği hayal dünyası olmuştur. İnsanoğlu uçabilmek için uçan kuşlara özenmiş ve uçmanın yollarını aramış, yüzyıllar boyu bıkmadan ve usanmadan sürdürdüğü çalışmalar ile en büyük silahı olan aklını kullanarak sorunun üstesinden gelmeyi başarmıştır. Dünya havacılık tarihinde 17 Aralık 1903’te Amerikalı Orville ve Wilbur Wright kardeşlerin yaptıkları ilk motorlu uçağın motor gücüyle yerden kesilmesi ve kısa süre havada kalması ilk uçuş olarak kabul edilmiştir.
E. Hv. Kur. Alb. Cengiz Tatar, “Mustafa Kemal Atatürk ve Türk Havacılığı” kitabıyla Türkiye’nin havacılık alanındaki macerasını belgeleriyle gündeme taşıyor.
Mustafa Kemal Atatürk döneminde kurulan uçak ve uçak motor fabrikaları ile 589 değişik tip ve modelde uçak ve 176 planör üreten bir ülke iken dışa bağımlı ülke haline gelmenin acı öyküsünü de gözler önüne seren E. Hv. Kur. Alb. Cengiz Tatar, Atatürk’ün havacılık alanındaki vizyonunu genç nesillere aktarmak maksadıyla kaleme aldığını belirtiyor.
Türk havacılığının temellerini atıp bugünkü seviyeye ulaşmasını sağlayan Mustafa Kemal Atatürk’ün uçakla ilk tanışmasının gözlemci heyetle katıldığı 17-21 Eylül 1910’da Paris’te düzenlenen Picardie Manevraları’nda olduğunu hatırlatan E. Hv. Kur. Alb. Cengiz Tatar, daha sonraki süreci şöyle aktarıyor:
Balkan ve I. Dünya Savaşı ve Millî Mücadelede hava gücünün gelecekte savaşların kaderini tayin edecek asli unsur olacağı gerçeğini görüp dünyada çok önem kazanacağını sezen Atatürk, her konuda gösterdiği karar ve icra yeteneğini zaferden hemen sonra uygulamaya koymuş, “İstikbal Göklerdedir” direktifi doğrultusunda yönlendirilmesi ve himayesinde, havacılığın temelini teşkil eden çok önemli çalışmalar başlatmıştır.
Bu kitapta Atatürk’ün havacılığa bakışı ve öngörüsü, Uzay ve Ay’a gidiş düşüncesi, Millî Mücadele ve geçmiş savaşlardaki havacılık alanındaki yaşadıklarını ve geçirdiği gelişme evreleri ayrıntılarıyla ele alınırken aynı zamanda Türk havacılığı ile ilgilenenlere önemli bir kaynak oluşturacağı düşünülmüştür. Kitapta, Atatürk’ün havacılığa ne denli büyük önem, gayret ve destek verdiği, havacılara nasıl derin sevgi duyduğu ve güvendiği görülecektir. Özellikle “İstikbal Göklerdedir” parolası ile dünyaya örnek teşkil edecek, havacılık alanındaki yapılanlar ile kendi uçağını kendi yapacak güce erişilmesindcki çalışmalar gözlemlenecektir.”
8 bölümden oluşan kitapta; emperyalist devletlere ve iş birlikçilerine karşı verilen Millî Mücadelede icra edilen hava harekâtı, Türk askerî ve sivil havacılığın kuruluş çalışmaları için verilen uğraş, karşılaşılan güçlükler ve yokluklar içerisinde devletin geçirdiği evreleri, yurtsever sivil girişimcilerin çalışmaları ve yaşanan gelişmeler belgeleri ile ortaya konulup ve kronolojik olarak anlatılıyor. Hava harp sanayisinde dışa bağımlı olunması ile yaşanılan sıkıntılar çok iyi analiz edilerek geleceğe yön verilmesinin önemi belirtiliyor. Kendi uçağını üreterek ülke ekonomisini dışa bağımlılıktan kurtaracak ve milyarlarca doların yurt dışına gitmesini engelleyecek çözüm ve öneriler oluşturuluyor. Türk havacılık tarihine dair bilinmeyen pek çok bilgiye yer verilen kitaptaki konu başlıklarından bazıları şöyle:
*Dünya havacılık tarihinin doğuşu ve havacılık tarihinde Türkler…

*Türk havacılık tarihi ve Türk havacılığı kuruluş çalışmaları…

*Millî Mücadelede; İnönü Savaşları,

*Sakarya Meydan Muharebesi: Büyük Taarruz’da Türk havacılığı…

*Türk havacılığının temelini teşkil eden Türk Tayyare Cemiyeti, Türkkuşu ve Türk Hava Kurumu’nun kuruluşu…

*Dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen’in ilkleri ve rekorları…

*Kayseri, Eskişehir ve Etimesgut Uçak ve Motor Fabrikalarının kuruluşu…

*Ankara Rüzgâr Tüneli… Millî Mücadele Kahramanı: Vecihi Hürkuş… İlk millî ve yerli uçağın üreticisi ve sivil uçuş okulu kurucusu: Nuri Demirağ…

*Türkiye’nin ilk uçak mühendisi: Selahattin Alan…

*Ürettiği planör ile dünya rekoru kıran; Emrullah Ali Yıldız…

*Ürettiği uçak bombasını ihraç eden; Şakir Zümre…

*Türkiye’de sivil havacılığın temelinin atılması…

*Türk Hava Yolları’nın kuruluşu…

Galeati Yayıncılık
Tel:(0539) 669 60 69

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp