Kitap Adı : Türkiye’nin Ağaçları ve Çalıları
Kitap Yazarı : Necati Güvenç Mamıkoğlu

Yeşil Hazinemizin Demirbaşları

Elektrik Elektronik Mühendisi Necati Güvenç Mamıkoğlu; 5 yıl boyunca senenin 4 mevsimi Kırklareli’nden Artvin’e 150 bin kilometre yol yaparak çektiği 170 bin kareden seçtiği fotoğrafları “Türkiye’nin Ağaçları ve Çalıları” kitabında paylaştı. Türkiye’deki 350 ağaç ve belli başlı çalı türünün tanıtıldığı kitapta, her ağacın ya da çalının tanıtıcı bilgileri, Türkçe ve Latince adı, ağacın çeşitli yörelerde ve ortamlarda kullanılan diğer adları, ağacın içinde bulunduğu sınıf, aile ve cins yer alıyor. Bu bilgilere ek olarak, her bir ağacın anavatanı, dünyada ve Türkiye’de yetiştiği bölgeler, yetişme ortamları, ağaçların büyüklüğü ve yaşıyla ilgili bilgiler de bulunuyor.
2 binden fazla fotoğrafın yer aldığı, bir ansiklopedi hacmi ve kapsamındaki 728 sayfılık kitapta Trakya ve Anadolu’nun tüm ağaç varlığı ayrıntılı açıklama ve fotoğraflarla anlatılıyor.
Türkiye’de doğal olarak en fazla rastlanan ağaç türünün zeytin ve kızılçam, en az görülenin ise Datça Yarımadası’ndaki Datça hurması ile Muş, Siirt ve Hakkari’de bin 500 metrenin üzerindeki yüksekliklerde görülen zelkova olduğunu söyleyen Necati Güvenç Mamıkoğlu, Türkiye’de “Canlı Ağaç Müzesi” olarak nitelendirilebilecek alanların başında Karabük Yenice ormanlarının geldiğini belirtiyor. Kırklareli Demirköy, Kazdağları, Doğu Karadeniz Bölgesi ve özellikle Artvin, Kahramanmaraş Andırın, Uludağ, Babadağ, Amanos Dağları’nın da ağaç türü ve nitelik bakımından zenginliğine dikkati çeken Mamıkoğlu Türkiye’deki endemik (sadece Türkiye’de yetişen) ağaçların piramidal karaçam, diğer karaçam alt türleri, kasnak meşesi, bozpırnal meşesi, ispir meşesi, kazdağı göknarı, Batı Karadeniz göknarı, Fransız akçaağacının iki alt türü ve tüylü akçaağacın iki alt türü olduğunu söylüyor. Ülkemizde kasnak meşesinin koruma altına alındığını kaydeden Mamıkoğlu; Anadolu sığlası, geyik elması ve diğer endemiklerin de özel korunması gereken diğer ağaçlar arasında bulunduğunun altını çiziyor.
Kırmızı Kedi Yayınevi
Tel:(0212) 244 89 82

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp